Новоайдарська громада
Луганська область, Щастинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Мешканці Новоайдарської громади отримали нові знання

Дата: 03.07.2020 13:26
Кількість переглядів: 1213

Фото без описуНовоайдарська селищна об’єднана територіальна громада отримала знання щодо реформ та врядування на основі громадської участі.

З «01» до «02» липня 2020 року у смт.Новоайдарі Луганське регіональне відділення Асоціації міст України (АМУ) за підтримки проєкту Демократичне врядування у Східній Україні Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) провело дводенний тренінг на тему "Підвищення обізнаності щодо реформ та процесів врядування на основі громадської участі" для Новоайдарської селищної міської територіальної громади.

У тренінгу прийняли участь 27 представників Новоайдарської селищної, Штормівської сільської, Денежниківської сільської Гречишкінської сільської, Співаківської сільської рад, депутатів та представників громадських організацій, а саме: ГО «Слобода», «МАЙбутнє», Рада жінок Новоайдарщини», «Добробут», «Зелені долоні». Серед громадських лідерів була представлена цільова аудиторія внутрішньо-переміщених осіб.

Тренінги проведені у співпраці із Новоайдарською селищною об’єднаною територіальною громадою та Новоайдарською районною державною адміністрацією.

Навчальні заходи відбулися у форматі міні-лекцій та практичних робіт в рамках трьох учбових модулів: «Децентралізація та управління в місцевих органах влади», «Ефективні партнерські стосунки та комунікації в контексті децентралізації в громадах», «Розвиток громади в контексті децентралізації: стратегічне планування та проєктний менеджмент».

Під час тренінгу учасники ділилися своїм досвідом з тематики тренінгу, зазначали про свій досвід співпраці із проєктом «Демократичне врядування в Східній Україні», ділилися враженнями про існуючі форми взаємодії органу місцевого самоврядування та громадських організацій, приділяли увагу електронним формам роботи: сайту, соціальним мережам, електронним петиціям тощо.

Наталія Самко, секретар Новоайдарського виконкому зазначила, що громада розробила Статут громади, який закріпив усі можливі форми громадської участі, а саме місцеві ініціативи, загальні збори мешканців, громадські слухання, громадський бюджет тощо. На сьогоднішній день активно ведеться робота і в соціальних мережах, і на сайті селищної ради. Громада розробила Стратегію розвитку Новоайдарської ОТГ, яка буде затверджена після проведення перших виборів, і активно займається проєктним менеджментом.

Антоніна Бондаренко, представниця ГО «Акація» зазначила важливість гендерного аспекту та інклюзії впровадження будь – яких форм роботи із громадськістю. «Цей тренінг відкрив нам очі на багато аспектів, які ми робили автоматично, не розуміючи суті. А головне – це гендерна рівність та інклюзія. Це ті основоположні принципи, які дозволяють сьогодні не тільки більш якісно підходити до управління громадою та надавати рівний доступ до якісних послуг та рівні можливості для кожного мешканця громади, але й ще більш ефективно розподіляти бюджетні кошти у відповідності до потреб вразливих груп населення», - ділиться враженнями від тренінгу лідерка громади.

Під час тренінгу учасники вчилися також розробляти проєктну пропозицію, правильно формулювати кореневу проблему, мету проєкту та завдання, зазначати результат та шукати релевантні індикатори його оцінки. Було обговорено питання життєздатності проєкту і як правильно її оцінити з точки зори економічного, інституціонального, політичного та екологічного аспектів.

Тренери запропонували долучитися до відкритої в фейсбуці групи «Агенти змін» та поділитися своїми враженнями, думками, пропозиціями та рекомендаціями стосовно тематики тренінгу.

Наприкінці тренінгу учасники заповнили посттест та анкету оцінки тренінгу.

 

*****

Проведення серiї тренінгів «Підвищення обізнаності щодо реформ та процесів врядування на основі громадської участі» стали можливими завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Тренінги організовано ГО «Асоціація міст України» в рамках проекту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано