Новоайдарська громада
Луганська область, Щастинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сказ - гостра вірусна хвороба тварин і людини!

Дата: 03.04.2020 13:52
Кількість переглядів: 1261

Фото без опису Сказ - гостра вірусна хвороба тварин і людини, що характеризується ознаками поліенцефаломієліту та, за відсутності вчасного лікування, абсолютною смертністю.

За даними ВООЗ, ця хвороба входить у першу п'ятірку хвороб, спільних для людини і тварин, що наносять найбільший соціально-економічний збиток.  

          На сьогодні сказ реєструється в 113 країнах світу, у тому числі в Україні, вражаючи щорічно тисячі осіб. Основним джерелом і резервуаром вірусу сказу є дикі м’ясоїдні тварини (лисиця, єнотовидна собака, вовк), а також бродячі коти і собаки та навіть домашні тварини. Щороку в Україні реєструється значна кількість випадків захворювань на сказ диких, сільськогосподарських і домашніх тварин, що є реальною загрозою ураження людей вірусом сказу. Цю загрозу підтверджують дані про велику кількість осіб, які звертаються за медичною допомогою в лікувально-профілактичні заклади з приводу укусів дикими і домашніми тваринами. Щороку кількість таких звернень складає близько 100-108 тисяч осіб, з них 26-28 тисяч одержує курс антирабічного лікування.

          Напружена епізоотична ситуація зі сказу, що склалася в Україні, створює загрозу погіршення епідемічної ситуації з цього небезпечного смертельного захворювання.

          Отже, що необхідно робити, коли вас покусала тварина?

           Перш за все необхідно якомога швидше промити рану водою з господарським милом, обробити краї 5%-ним розчином йоду, накласти стерильну пов’язку і звернутись у травматологічні пункти (відділення) лікарні за медичною допомогою або до найближчого лікувально-профілактичного закладу.

           У  випадках покусів дикими, безпритульними тваринами за порадою лікаря-травматолога пройти курс антирабічних щеплень у стаціонарному відділенні медичного закладу, адже ці щеплення є на сьогодні єдиним ефективним засобом попередження виникнення сказу. Ні в якому разі не проводити самолікування.

          Тварину, яка вкусила, в жодному разі не слід вбивати. Її необхідно ізолювати, встановити за нею нагляд і спостереження ветеринарним працівником протягом 10 днів, тобто максимального терміну появи клінічних ознак сказу у тварин.

          Необхідно також щорічно проводити щеплення собак проти сказу, а при появі клінічних ознак захворюваня повідомляти ветеринарну установу. Слід дотримуватись правил утримання та вигулу домашніх собак і котів, не створюючи небезпеку оточуючим.

      Нагадуємо, що власники зобов’язані щорічно надавати тварин (віком від 4 місяців) для проведення щеплення проти сказу. Ненадання тварини для щеплення несе за собою адміністративну відповідальність.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано